4.4.17

Πατρόν ραπτικής: τί είδη υπάρχουν, και πού μπορείς να τα βρεις


Ακούς "πατρόν" και πιστεύεις ότι είναι μόνο για τις έμπειρες μοδίστρες; Κακώς! Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο, τα πατρόν είναι ο μπούσουλάς σου, η ευκολία σου. Σκέψου το ως ένα παζλ, τα κομμάτια του οποίου ξεπατικώνεις, τα κόβεις σε ύφασμα, και μετά τα ενώνεις (=ράβεις), για να γίνει το ρούχο! Απλό, ε; Μη κοιτάς με δυσπιστία την οθόνη, (σαν) σε βλέπω. Είναι όντως πολύ απλό!
Υπάρχουν αρκετά είδη πατρόν εκεί έξω, που μπορούν να σε βοηθήσουν να φτιάξεις την γκαρνταρόμπα των ονείρων σου, το καθένα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του:

1) ΠΑΤΡΟΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΟΥΣ
Καταρχάς, υπάρχουν τα πατρόν που κυκλοφορούν στα μαγαζιά σε φακέλους, ίσως να τα έχει πάρει το μάτι σου. Ίσως, όμως, και όχι, διότι μερικές φορές τα έχουν καταχωνιασμένα, και έχουν μόνο ένα βιβλίο, τύπου σαν μεγάλο περιοδικό, όπου υπάρχουν όλα τα μοντελάκια, ανοίγεις, χαζεύεις, διαλέγεις το μοντέλο που σου αρέσει, βλέπουν τον κωδικό του, πηγαίνουν στην αποθήκη τους, σου το φέρνουν. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν τέτοια πατρόν: η Vogue, η Butterick και η Burda είναι μάλλον οι πιο γνωστές. Το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν έχουν αναλυτικές οδηγίες, και ίσως δεν είναι για αρχάριες μοδίστρες (αν και υπάρχουν πατρόν που έχουν σημανθεί από τις εταιρείες ως "πολύ εύκολα", παρόλα αυτά, οι οδηγίες πάλι δεν είναι αναλυτικές, και θέλει μια κάποια εμπειρία (όχι μεγάλη, όμως) για να τα καταφέρεις).Μία υποκατηγορία αυτών των πατρόν σε φακέλους, είναι τα πατρόν από μικρές εταιρείες, τα οποία, βέβαια, έχουν πιο μικρό αριθμό μοντέλων (κάθε εταιρεία βγάζει λίγα κάθε σαιζόν), και ίσως είναι κατά τι ακριβότερα από τα πρώτα. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι έρχονται με πλήρεις, αναλυτικές και εικονογραφημένες οδηγίες, ό,τι πρέπει για την αρχάρια μοδίστρα! Κάποια από αυτά είναι τα πατρόν της Colette, της Deer and Doe, της Sew Over It, της Tilly and the Buttons, της I Am Patterns, της Slow Sunday Paris, της Wear Lemonade, και πολλά άλλα. Τα βρίσκεις σε φυσικά καταστήματα (στο εξωτερικό, εδώ δεν έχει), και σε ιντερνετικά καταστήματα.
Και τα δύο αυτά είδη πατρόν περιλαμβάνουν μέσα στο φάκελό τους οδηγίες (που, είπαμε, είναι αρκετά αναλυτικές και βοηθητικές), και το ίδιο το πατρόν, το οποίο είναι ένα ή δυο μεγάλα κομμάτια χαρτιού (ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών του ρούχου), το οποίο έχει όλα τα μεγέθη, και εσύ διαλέγεις το δικό σου, με βάση τις οδηγίες στο φάκελο.
Ο δε φάκελος μπορεί να σου δώσει τις εξής πολύ χρήσιμες πληροφορίες: ποιό είναι το μεγεθός σου σύμφωνα με τις μετρήσεις σου (στήθος-μέση-περιφέρεια), πόσα μέτρα ύφασμα θα σου χρειαστούν ανάλογα με το μέγεθός σου, ποιά είναι τα προτεινόμενα υφάσματα και τί άλλο θα σου χρειαστεί, αναλόγως του ρούχου (κουμπιά, φερμουάρ, κλπ).

2) ΠΑΤΡΟΝ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ)
Η δεύτερη κατηγορία είναι τα πατρόν που είναι "κατεβάσιμα" (downloadable) κατευθείαν από το ίντερνετ. Πολλές εταιρείες διαθέτουν τα πατρόν τους, εκτός από τη φυσική τους μορφή, εκτυπωμένα σε χαρτί, δηλαδή, και σε ηλεκτρονική μορφή. Στο eshop της καθεμίας κατεβάζεις τα αρχεία (συνήθως είναι δύο: το πατρόν και οι οδηγίες), και τα εκτυπώνεις σπίτι ή στο φωτοτυπάδικο της γειτονιάς σου. Εδώ, το μειονέκτημα είναι ότι τα πατρόν εκτυπώνονται σε κόλλες Α4, τις οποίες μετά θα πρέπει να κολλήσεις μεταξύ τους με σελοτέιπ (με σημαδάκια που έχει το καθένα πάνω για να σε διευκολύνει), δηλαδή να κάνεις ένα βήμα παραπάνω, και μετά να προχωρήσεις στη διαδικασία όπως στις άλλες περιπτώσεις. Το πλεονέκτημα είναι ότι, πρώτον, αυτά τα πατρόν είναι λίγο φθηνότερα από τα χάρτινα, δεύτερον, έχεις στα χέρια σου αμέσως το πατρόν, δεν χρειάζεται να περιμένεις να έρθει με το ταχυδρομείο, και τρίτον, γι' αυτόν τον λόγο ακριβώς, γλυτώνεις τα μεταφορικά.
Κατά τα άλλα, ισχύει ό,τι και στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή, ανάλογα με την εταιρεία το πατρόν συνοδεύεται από λιγότερο ή περισσότερο αναλυτικές οδηγίες.

3) ΠΑΤΡΟΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ BURDA
Και, τέλος, τα πατρόν που αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους, είναι αυτά του περιοδικού Burda. Αν δεν το ξέρεις αυτό το περιοδικό, νομίζω πως ήρθε καιρός να το μάθεις. Το Burda είναι γερμανικό, και κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες και στην Ελλάδα. Το βρίσκεις σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα που έχουν περιοδικά (δεν το έχουν όλα, δυστυχώς, αλλά σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, το έχουν πολύ περισσότερα πλέον). Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις, η τακτική, μηνιαία του έκδοση είναι το Burda Style, και βγαίνει στα περίπτερα στα μέσα κάθε μήνα.


Επίσης, σε λιγότερο τακτά διαστήματα, που δεν έχω ακριβώς εντοπίσει, κυκλοφορούν ειδικές εκδόσεις, όπως το Burda Plus, για τις πιο ζουμερές γυναίκες, το Burda Easy, που είναι για αρχάριες μοδίστρες, με πιο εύκολα πατρόν και πιο καλές οδηγίες, και το Burda Vintage, που έχει μοντέλα εμπνευσμένα κάθε φορά και από άλλη δεκαετία. Ίσως να κυκλοφορούν κι άλλα, όρκο δεν παίρνω. Επίσης, κατά διαστήματα, το Burda Style έχει στις σελίδες του κάποιες φορές μερικά πατρόν για μεγαλύτερα μεγέθη, κάποιες άλλες φορές μερικά παιδικά πατρόν, κάποιες άλλες φορές καρναβαλίστικες στολές, κλπ. Υπάρχει ποικιλία, όσο να πεις.
Το πράγμα δουλεύει ως εξής: παίρνεις το περιοδικό. Κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ ή στο τραπέζι της τραπεζαρίας με τον καφέ σου, άντε κι ένα γλυκάκι, σ'το επιτρέπω. Ανοίγεις το περιοδικό, και χαζεύεις, όπως θα χάζευες και με ένα οποιοδήποτε περιοδικό μόδας. Γιατί, έτσι είναι δομημένο, σαν περιοδικό μόδας: με θεματικές φωτογραφίσεις. Αν σου γυαλίσει κάποιο μοντελάκι, βλέπεις τον αριθμό του, και μετά πηγαίνεις στις μεσαίες σελίδες, που είναι ασπρόμαυρες και σαν εφημερίδας (σ' αυτές βρίσκονται οι οδηγίες για τα πατρόν). Από εκεί, κοιτάς το γράμμα και το χρώμα (π.χ. Β με μπλε γράμματα) που αντιστοιχεί στο κομμάτι του χαρτιού από το οποίο θα ξεπατικώσεις το πατρόν σου, τους αριθμούς των κομματιών που πρέπει να ξεπατικώσεις και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις σε ύφασμα (πόσα μέτρα ύφασμα θα χρειαστείς), όπως ποιά είναι τα προτεινόμενα υφάσματα, και ποιά είναι τα νούμερα των κομματιών που πρέπει να βρεις και να ξεπατικώσεις. Μετά, πηγαίνεις στις ακόμα πιο μεσαίες σελίδες, όπου είναι μαζεμένα όοοοολα τα πατρόν. ΜΑΖΙ. Εκεί θα σε πιάσει μια ζαλάδα από τις πολλές γραμμές, σε προειδοποιώ, αλλά θα βρεις άκρη, επειδή θα σε βοηθήσει το νούμερο που κράτησες. Υπάρχει Α, B, C και D. Το μεσαίο αυτό μεγάλο φύλλο, δηλαδή, κόβεται στα δύο, και η κάθε όψη του έχει από ένα γράμμα. Πηγαίνεις στο αντίστοιχο γράμμα, στις άκρες του οποίου θα παρατηρήσεις ότι έχει χρωματιστούς αριθμούς. Θα ακολουθήσεις τους αριθμούς αυτούς (στο χρώμα που σου είπαν οι οδηγίες), ίσια πάνω ή ίσια κάτω στο πατρόν, και θα βρεις τα κομμάτια. Θα τα ξεπατικώσεις από το χαρτί σε ένα ριζόχαρτο, και μετά, έτοιμη, αυτό ήταν, έχεις τα κομμάτια σου για να τα κόψεις σε ύφασμα πλέον και μετά, επιτέλους, να τα ράψεις.
Όλα αυτά, θα τα δεις στο βιντεάκι που έχω ανεβάσει στο κανάλι μου στο YouTube:


Καταλαβαίνεις ότι το Burda έχει μία άλφα διαδικασία, μανούρα, κούραση, και εν γένει μια ταλαιπώρια σε σχέση με τις άλλες περιπτώσεις, αλλά το θετικό του είναι ότι με πέντε μόνο ευρουλάκια που έχει ένα τεύχος Burda, παίρνεις καμιά τριανταριά πατρόν στο σύνολο, που είναι ένα καλό μπάργκεν όσο και να πεις. Ηθικόν δίδαγμα, ό,τι πληρώσεις αυτό θα πάρεις (στην προκειμένη περίπτωση, πληρώνεις λιγότερο, γιατί ξοδεύεις εργατοώρες, γκέντιτ;).
Ειδική μνεία σε αυτήν την κατηγορία είναι το site του Burda, στο οποίο, μερικές μέρες μετά την κυκλοφορία του μηνιαίου περιοδικού, ανεβάζουν τα πατρόν του εκάστοτε τεύχους, για να μπορείς αν θέλεις να τα κατεβάσεις σε μορφή pdf (βλέπε παραπάνω). Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι όλα μαζί όπως στο περιοδικό, αλλά το καθένα ξεχωριστά, γι' αυτό και πληρώνεις περί τα €3-5 για το καθένα από αυτά.
Κάτι τελευταίο: οι εταιρείες των πατρόν έχουν η κάθε μία το δικό τους σύστημα για τα μεγέθη. Δηλαδή, επειδή εσύ φοράς το ιταλικό 40, ας πούμε, αυτό δε σημαίνει ότι θα βρεις το μέγεθος 40 απαραίτητα, θα το ξεπατικώσεις και θα το ράψεις. Πρέπει να βρεις το μέγεθός σου, με βάση τις δικές σου μετρήσεις (σχεδόν πάντα στήθος-μέση-περιφέρεια) και τον πίνακα μεγεθών που δίνει η εταιρεία.
Σε επόμενες αναρτήσεις, θα δούμε ακριβώς την διαδικασία που ακολουθείς για να χρησιμοποιήσεις τα πατρόν, πώς να τα διαβάσεις, να τα ξεπατικώσεις στο ύφασμα, κλπ.

Μπορεί επίσης να σου αρέσουν και αυτά (πάτησε στις εικόνες για να μεταφερθείς στις αναρτήσεις): 

Βελόνες ραπτομηχανής-ένας μίνι οδηγός

Ποιά είναι τα βασικά εργαλεία ραπτικής που πρέπει να έχει μία αρχάρια μοδίστρα;

Πώς να τελειώσεις τα περιθώρια ραφής στο ρούχο σου
♥ Πελαζί

16 σχόλια:

 1. M.Pelagie, mipos ksereis pos na rithmiseis ta pdf patron apo USA gia na vgoun sto sosto megethos? Ap'oti vlepo, to xarti tous einai diaforetiko megethos apo to diko mas A4 opote kai to patron vgainei se lathos diastaseis.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση! Το θέμα είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να μετατρέψεις το letter sized (215,9*279,4 mm) σε Α4 (210*297 mm). Ίσως να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να τα μετατρέπει, αλλά δεν το έχω ψάξει, για να είμαι ειλικρινής, και λογικά θα πρέπει να το αγοράσεις (όπως αυτό:Very PDF PDF stitch, που μετατρέπει τα pdf από letter sized σε ένα ολόκληρο κομμάτι, για να το εκτυπώσεις σε φωτοτυπάδικο, υποθέτω, όπως τα αρχιτεκτονικά σχέδια.
   Η άλλη σου λύση είναι να προμηθευτείς Α3 κόλλες (που είναι οι διπλάσιες της Α4), οι οποίες χωράνε στους οικιακούς εκτυπωτές, και να εκτυπώνεις εκεί τα letter sized του πατρόν. Απλώς, θα σου βγει πιο ακριβά αυτό, και θα έχει περισσότερη κούραση, γιατί θα πρέπει κάθε Α3 να την κόβεις μετά σε letter sized.
   Απλώς, σε οποιαδήποτε περίπτωση, να έχεις επιλεγμένη στις ρυθμίσεις του εκτυπωτή σου την επιλογή που λέει "actual size", και όχι "scale to fit". Και να εκτυπώνεις πρώτα τη σελίδα που περιέχει το test square (αν είναι αμερικάνικο, θα είναι με πλευρές μίας ίντσας, δηλαδή 2.54 εκατοστά, για να το μετράς και μετά να προχωράς στην εκτύπωση όλων των σελίδων!

   Διαγραφή
  2. S'euxaristo poli. Ilpiza na itan pio apli i lisi -px mia rithmisi- alla afou yparxei tropos, pali kala.

   Διαγραφή
  3. Τώρα, τί να πω, μπορεί να υπάρχει πιο εύκολη λύση, αλλά από αυτά που είχα ψάξει εγώ σε κάποια στιγμή, δεν είχα βρει κάτι άλλλ εύκολο. Μόνο οι Α3 είναι η εφικτή λύση, νομίζω!

   Διαγραφή
 2. Ωωω τέλεια..πάντα μου άρεσαν τα πατρόν αν και δεν έχω δοκιμάσει!! Κατι εύκολα που έφτιαχνα, τα έκανα χωρις πατρον..ευχαριστουμε πολύ για τις οδηγίες! Φιλιά πολλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου, Εβονίτα, που πάντα και μόνο καλά σχόλια αφήνεις! Ευχαριστώ πολύ!

   Διαγραφή
 3. Καλησπέρα. Ψάχνω ένα παλιό τεύχος του Burda με ρούχα για γραφείο-δουλειά. Γνωρίζεις πώς μπορώ να το βρω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λοιπόν, άκου: παλιά τεύχη του Burda δεν είμαι σίγουρη ότι μπορείς να βρεις. Νομίζω πως όχι. Αν ψάχνεις για κάποιο συγκεκριμένο, μπορείς να επικοινωνήσεις με τα γραφεία του Burda (τη διεύθυνση τη γράφουν στο περιοδικό). Εγώ θα σου έλεγα το εξής: να μπεις στο burdastyle.com, και, πάνω δεξιά, στο πεδίο αναζήτησης, θα γράψεις το τεύχος που θέλεις, πχ αν ψάχνεις το τεύχος Απριλίου του 2017 πατάς 04/2017. Προσοχή, γιατί το τεύχος Απριλίου, ας πούμε, κυκλοφόρησε μέσα στον Μάρτιο, οπότε αν εσύ θυμάσαι ότι είδες το περιοδικό μέσα στον Οκτώβριο, ας πούμε, πιθανότατα να ήταν του Νοεμβρίου!
   Η αναζήτηση θα σου βγάλει τα πατρόν από εκείνο το τεύχος (σιγουρέψου ότι, στα αποτελέσματα, θα πας εκεί που λέει "Patterns", και θα πατήσεις δεξιά από το "Patterns", εκεί που λέει "View All Results")! Αυτά μπορείς να τα κάνεις download σε μορφή pdf, να τα εκτυπώσεις κατευθείαν σε κόλλες Α4, να τα κολλήσεις και να έχεις αμέσως το πατρόν σου. Αλλά πρέπει να πληρώσεις για το καθένα ξεχωριστά (γύρω στα 6 δολάρια το ένα κοστίζουν).
   Αυτά. Ελπίζω να βοήθησα, καλή τύχη!

   Διαγραφή
 4. Πελαζί είσαι κορυφή! και γω ερασιτέχνης-μοδίστρα αλλά με πολύ λίγα κομμάτια στο ενεργητικό μου... και επειδή χρόνος περιορισμένος, εκεί που πάω να μάθω κάτι.. περνάει κάνας χρόνος και το ξεχνάω! πάντως με τις αναρτήσεις σου μου δίνεις.. έμπνευση να ξαναρχίσω! για να δούμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δάφνη, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, και λυπάμαι πολύ που καθυστέρησα να σου απαντήσω (δυόμιση μήνες και βάλε-ΝΤΡΟΠΗ μου)!
   Μπορείς, αν θες, να έρθεις και στο Facebook, εκεί δεν αργώ και τόσο να απαντήσω! χεχε εδώ:
   Σελίδα της Πελαζί στο Facebook

   Διαγραφή
 5. Ευχαριστούμε πολύ! Ακριβώς αυτό χρειαζόμουν για να μπορώ να διαβάζω τα πατρόν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ, αλήθεια λες; ΠΑΡΑΠΟΛΥΧΑΙΡΟΜΑΙ που σε βοήθησα!
   (*χοροπηδάει και χτυπάει παλαμάκια από τη χαρά της)

   Διαγραφή
 6. πολύ χρήσιμη ανάρτηση,ευχ.πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε (και σου χρησίμεψε)! <3

   Διαγραφή
 7. Πολυ ωραία ανάρτηση και τόσο κατατοπιστικη, σε ευχαριστούμε πολύ που τη μοιράστηκες μαζί μας!!!! Την έβαλα στα αγαπημένα μου και την κάνω share σρα social media!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Έλα, μη ντρέπεσαι, πες κάτι!