29.2.16

Υφάσματα: τα κυριότερα χαρακτηριστικά τουςΑχ, μεγάλη υπόθεση τα υφάσματα (*κουνάει το κεφάλι πέρα-δώθε με σηκωμένο φρύδι*). Μια υπόθεση, που μπορεί και να γίνει μεγάλος εθισμός. Σ' το λέω εξαρχής, μη μου λες μετά ότι δεν σου τά 'πα, κι έχουμε θέματα, εντάξει; Εντάξει.
Μπορεί, λοιπόν, κανείς να χωρίσει τα υφάσματα σε κατηγορίες, ανάλογα με χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την υφή, το ντεσέν, την ποιότητα, τη σύνθεση, το τύπωμα, και πολλά άλλα. Δεν θα σε ζαλίσω με αυτά. Οι ονομασίες στα υφάσματα είναι τόσες πολλές, και βγαίνουν συνέχεια καινούριες, διότι και η ανάπτυξη των υφασμάτων είναι επιστήμη και τεχνολογία πλέον. Αν θες να μάθεις γι'αυτό, θα σε παραπέμψω στο site του Ιχτιάρογλου, όπου θα διαβάσεις περισσότερα για την υφασματολογία.

23.2.16

Γαζιά: τα είδη τους και οι κυριότερες εφαρμογές τους


Σήμερα θα σου αποκαλύψω ένα μυστικό, που θα σου αλλάξει τη ζωή(!): στο 90% της ραπτικής, χρησιμοποιούνται δύο είδη γαζιών: το απλό και το ζιγκ ζαγκ! Βασικά, κυρίως το απλό, γιατί το ζιγκ ζαγκ το χρησιμοποιείς (συνήθως) όχι για να ενώσεις δύο κομμάτια ύφασμα, αλλά για να διορθώσεις τις άκρες για να μην ξεφτίζουν. Ναι-ναι, για να ενώσεις δύο κομμάτια ύφασμα, χρησιμοποιείς την απλή, ίσια ραφή. Αυτό που, βασικά, ρυθμίζεις είναι το μήκος της. Συνήθως, οι ραπτομηχανές έχουν ένα στρογγυλό διακόπτη για το είδος της ραφής, και ένα δεύτερο, με τον οποίο ρυθμίζεται το μήκος του. Αυτός ο δεύτερος διακόπτης είναι συνήθως από 0 έως 4 (ή 5 σε κάποιες μηχανές), και αναπαριστά χιλιοστά: όσο πιο μεγάλος αυτός ο αριθμός, τόσο πιο μακρύ θα είναι το γαζί. (Άρα, μην ψαρώνεις όταν σου λένε ότι μια ραπτομηχανή έχει 852 διακοσμητικές ραφές, εσύ θα χρησιμοποιήσεις μόνο δύο, την ίσια, και τη ζιγκ ζαγκ).

15.2.16

Είναι Mοδιστροδευτέρα!


Πάντα σκεφτόμουν ότι η Δευτέρα είναι πολύ παρεξηγημένη μέρα. Οι πιο πολλοί άνθρωποι βαρυγκομούν στο άκουσμά της, και αυτή η καημένη η μερούλα ζηλεύει την Παρασκευή, που είναι πολυπόθητη, πολυαναμενόμενη και δημοφιλής. Όμως, η Δευτέρα έχει άλλη χάρη, σ' το λέω, που κατά τη γνώμη μου την κάνει να υπερτερεί όλων των άλλων γνωρισμάτων της (των κακών), και επίσης όλων των άλλων ημερών: είναι μία καινούρια αρχή!

9.2.16

Τί συμβαίνει με τη ραπτομηχανή μου και μου μασάει την κλωστή;


Δε μπορώ να σου τονίσω αρκετά, πόσο σημαντικό είναι να καταφέρεις να περάσεις την κλωστή στη μηχανή σωστά. Είναι το πρώτο βήμα, και μη σου πω το 90% του όλου θέματος. Και είναι περισσότερο ένα ψυχολογικό κατώφλι που πρέπει να περάσεις, παρά τεχνικό. Αν το κάνεις αυτό, είσαι ένα βήμα πριν ράψεις τα ρούχα σου! Γι' αυτό και αφιερώνω ακόμα μία ανάρτηση σε αυτό, πριν περάσουμε στα της ραπτικής (είναι κατηφόρα μετά, ευκολάκι!).

5.2.16

Αγγλο-ελληνικό λεξικό όρων ραπτικήςΠρώτα πρώτα, και για να μην το ξεχάσω, έχω επιτέλους κάνει μία σελίδα στο facebook, στην οποία θα βρεις μικρές σοφίες (σχετικές με τη ραπτική, duh), καθώς και ωραία λίνκ και σελίδες για να ακολουθήσεις. Μη με χάσεις!


Σήμερα, που λες, σου έχω ένα ωραιότατο μίνι ελληνο-αγγλικό λεξικό όρων ραπτικής, διότι ξέρω ότι το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας και βιντεογραφίας (λέγε με και youtube) είναι στα αγγλικά. Αν συνεχίσεις να σκρολάρεις προς τα κάτω, θα βρεις το λεξικό και σε μορφή pdf!


A
armhole (seams)=(ραφές στη) μασχάλη
B
ball point needle=βελόνες ραπτομηχανής για πλεχτά (κυρίως)
basting=καρίκωμα
belt=ζώνη

1.2.16

Πώς να ξεκινήσω με την καινούρια μου ραπτομηχανή;


Λύσαμε το πρώτο θέμα: πήρες την πρώτη σου ραπτομηχανή (καινούρια ή μεταχειρισμένη)! Καταρχάς, με 'γεια σου, να τη χαρείς, να είναι/είσαι παραγωγική (οι ραπτομηχανές δεν δουλεύουν μόνες τους, θέλουν κι εσένα να τις δουλέψεις), και να φτιάξεις ρούχα να φοράς κι εσύ και οι δικοί σου (καλά, μόνο εσύ, σιγά μη ράψουμε για άλλους).
Τώρα αντιμετωπίζεις το εξής πρόβλημα: τί την κάνεις; Κάθεσαι σε μια γωνιά και την κοιτάς και την καμαρώνεις; Την κοιτάς με αμφιβολία, με σκεπτικισμό, με φόβο;  Πώς ξεκινάς να ράβεις;