4.5.16

Βελόνες ραπτομηχανής-ένας μίνι οδηγός αγοράς και χρήσης


Μετά από την ανάρτηση με τα βασικά εργαλεία που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να ράβεις, αποφάσισα να αφιερώσω λίγο παραπάνω χρόνο και χώρο για τα υπόλοιπα μικροπράγματα που χρησιμοποιούνται από τις οικιακές μοδίστρες. Λέω να ξεκινήσω από τις βελόνες ραπτομηχανής, που είναι, στην ουσία, ένα αναλώσιμο υλικό.
Και που λες, η βελόνα της ραπτομηχανής σου δεν είναι μία κανονική βελόνα. Προφανώς. Δηλαδή, δεν είναι όπως οι βελόνες με τις οποίες ράβεις στο χέρι. Το μάτι της είναι στην ίδια μεριά με την μύτη της (ου, σπούκι ακούστηκε αυτό), και όχι στην αντίθετη όπως στις βελόνες για ράψιμο στο χέρι. Επίσης, στην άλλη άκρη (που είναι η άκρη που μπαίνει μέσα στη ραπτομηχανή) στην μία πλευρά η επιφάνειά της είναι καμπύλη, και στην άλλη επίπεδη. Όταν τη βάζεις στη ραπτομηχανή, η επίπεδη πλευρά κοιτάει πάντα προς τα πίσω.
Όταν κοιτάς δύο βελόνες, δεν θα παρατηρήσεις και πολλές διαφορές. Οι βελόνες είναι τόσο ντελικάτες κατασκευές, που οι λεπτομέρειές τους δεν είναι ορατές τις περισσότερες φορές με γυμνό μάτι. Ας πούμε, λίγο πάνω από το μάτι τους, έχουν μία εσοχή, που βοηθάει το άγκιστρο της θήκης της μασουρίστρας (αυτό το κομμάτι που περιστρέφεται όταν λειτουργεί η ραπτομηχανή) να "πιάνει" την κλωστή και να δημιουργεί τη θηλιά για το γαζί. Αυτό το γνώρισμα, όπως και το ότι το πάνω μέρος τους είναι από τη μία επίπεδο και από την άλλη καμπύλο, ξεχωρίζει τις βελόνες των οικιακών ραπτομηχανών από των επαγγελματικών.
Αρκετά με τις λεπτομέρειες, όμως. Ας πάμε στα πρακτικά ζητήματα. Οι βελόνες έχουν νούμερα, και πρέπει να διαλέγεις το κατάλληλο νούμερο για το είδος καθώς και το πάχος του υφάσματος που έχεις να ράψεις. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν οι universal βελόνες, οι γενικής χρήσης, δηλαδή, που είναι αυτές που χρησιμοποιούμε στις περισσότερες περιπτώσεις, για να ράβουμε κυρίως σταθερά υφάσματα (βαμβακερά, λινά, σύμμεικτα χωρίς ελαστικότητα κλπ). Η αρίθμησή τους στη συσκευασία έχει δύο νούμερα, για παράδειγμα, 60/8. Το πρώτο είναι για την ευρωπαϊκή αρίθμηση, και το δεύτερο για την αμερικάνικη. Εμείς χρησιμοποιούμε, προφανώς, το πρώτο. Οι αριθμοί ξεκινούν από το 60 και φθάνουν (προχωρώντας ανά δέκα, 70-80-90 κλπ) στο 120. Όσο πιο λεπτό είναι το ύφασμα που έχουμε να ράψουμε, τόσο πιο μικρό το νούμερο της βελόνας που θα χρησιμοποιήσουμε. Για λεπτά, μεταξωτά υφάσματα, θα βάλεις στη μηχανή σου το 60, ενώ για χοντρά υφάσματα επίπλωσης, ας πούμε, θα βάλεις το 120. Καλό θα είναι να κάνεις ένα στοκ από βελόνες στα νούμερα 70 και 80, που είναι αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο (ανάλογα, βέβαια, και με το τί ράβεις συνήθως-μην πας και πάρεις 5 πακετάκια βελόνες νούμερο 70, ενώ συνήθως ράβεις, ξερω 'γω, τί να πω, παλτό!). Την δε πρώτη φορά που θα πας να πάρεις βελόνα από το μαγαζί με τα είδη ραπτικής, να έχεις μαζί σου για καλό και για κακό τη βελόνα της ραπτομηχανής σου. Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ τη ραπτομηχανή που έχεις (επειδή ήταν της γιαγιάς σου ή της θείας σου κλπ) και δεν είχε επάνω της καμία βελόνα, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πας σε ένα μαγαζί που πουλάει ανταλλακτικά ραπτομηχανών, με το μοντέλο ή καλύτερα με μία φωτογραφία της ραπτομηχανής σου και του σημείου στο οποίο μπαίνει η βελόνα, για να σου πει αυτός ποιά είναι η κατάλληλη βελόνα.
Εκτός από τις universal βελόνες, υπάρχουν και ειδικής χρήσης, όπως οι βελόνες για τζην υφάσματα, για δέρματα, και για ελαστικά υφάσματα. Αυτές οι τελευταίες, λέγονται ball point βελόνες, επειδή η άκρη τους δεν είναι κοφτερή όπως στις άλλες βελόνες, αλλά στρογγυλεμένη, για να μην ξηλώνει τις θηλιές από τα πλεκτά υφάσματα- εισχωρώντας στο ύφασμα, η βελόνα δεν σκίζει τις ίνες, όπως κάνει στα σταθερά υφάσματα, αλλά τις "σπρώχνει", ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει ανάμεσά τους και να μην κάνει θηλιά στο ύφασμα. Τέλος, υπάρχουν και οι διπλές/δίδυμες βελόνες, για τις οποίες σου μίλησα στην προηγούμενη ανάρτηση. Στα μαγαζιά, τις βελόνες θα τις βρεις σε σετάκια: για παράδειγμα, πέντε βελόνες νούμερο 70 ή δέκα βελόνες με δύο βελόνες από κάθε νούμερο (δύο βελόνες με νούμερο 70, δύο βελόνες με νούμερο 80 κοκ), και βγαίνουν σε διάφορες μάρκες (πχ, Singer (αυτές δεν είναι μόνο για τις ραπτομηχανές Singer, να ξέρεις), Schmetz, Pony, κλπ). 
Ένα πολύ ζημαντικό ζήτημα (φλέγον θα το έλεγα) είναι το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζει η βελόνα. Υπάρχουν δύο κανόνες σε αυτό: ο ένας λέει ότι πρέπει να αλλάζει σε κάθε καινούριο πρότζεκτ, και ο άλλος ότι πρέπει να αλλάζει ανά οκτώ ώρες χρήσης. Χμ. Και οι δυο κανόνες είναι τόσο σχετικοί, που γίνονται άσχετοι. Από ό,τι καταλαβαίνεις, θα σε παραπέμψω στον γνωστό κανόνα "με το μάτι", που μου τη σπάει, διότι δε μπορείς να περιμένεις από μία αρχάρια μοδίστρα να καταλαβαίνει πότε πρέπει να αλλάξει τη βελόνα στη ραπτομηχανή της. Αλλά, όπως στη μαγειρική, που στην αρχή ρωτάς τη μαμά σου πόσο αλάτι να βάλεις, και σου λέει, ξέρω 'γω, να δες, με το μάτι (πολύ με εκνεύριζε αυτό εμένα), έτσι θα σου πω κι εγώ τώρα, και δε μπορώ να κάνω και αλλιώς, δηλαδή. Οι παραπάνω δύο κανόνες που σου ανέφερα δεν αξίζουν και πολλά, διότι, πρώτον, ένα πρότζεκτ μπορεί να είναι ένα παλτό, μπορεί όμως να είναι και ένα μικρό μαξιλαράκι για τον καναπέ: εκατοντάδες γαζιά το ένα, τρία γαζιά το άλλο. Συγκρίνονται; Όχι. Δεύτερον, πώς μπορείς να μετρήσεις τις οχτώ ώρες; Τί είναι; Εργάτες, να τους χτυπάμε κάρτα; Όχι και πάλι. Έπειτα, μερικές βελόνες από την κατασκευή τους είναι λιγότερο ανθεκτικές/ποιοτικές από τις άλλες, άρα θα κρατήσουν λιγότερο. Επίσης, συμβαίνουν και ατυχήματα καθώς ράβεις (μπορεί να τραβήξεις την κλωστή ή το ύφασμα απότομα, για παράδειγμα), και η βελόνα μπορεί να στραβώσει ελάχιστα, τόσο ελάχιστα, που να μην το βλέπεις με το μάτι, αλλά παρόλα αυτά αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να "κλωτσάει" η ραπτομηχανή και να σου δημιουργεί προβλήματα. Έπρεπε, όμως, να σου θέσω τους κανόνες στο τραπέζι, να ξέρεις έναν μπούσουλα, βρε παιδί. Άρα; Τί σου λέω τώρα; Σου λέω, υπομονή, και θα το μάθεις με την πείρα, όταν θα μάθεις λίγο να "ακούς" αυτά που έχει να σου πει η ραπτομηχανή σου, να την αφουγκράζεσαι με το αυτί και "με το μάτι" (σόρρυ). Μέχρι τότε, να έχεις στο μυαλό σου τον εξής κανόνα:
Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα με τη ραπτομηχανή σου (και έχεις περάσει σωστά τις κλωστές, πάνω και κάτω), το ΠΡΩΤΟ πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να αλλάξεις τη βελόνα.
Τί προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει μία λανθασμένου μεγέθους/ελαττωματική/χαλασμένη βελόνα; Να κόβεται η κλωστή σου ή να μαδάει, να βλέπεις ότι "πηδάει" γαζιά, να σου καταστρέφει το ύφασμα, να μαζεύει την κλωστή από κάτω, και πολλά άλλα.
Όταν η δική μου η ραπτομηχανή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, στο 95% των περιπτώσεων έχει πρόβλημα η βελόνα: ή έχω βάλει λάθος νούμερο (έχω ξεχασμένη τη βελόνα από το προηγούμενο ρούχο που ήταν πιο χοντρό ύφασμα, ας πούμε) ή η βελόνα είναι φθαρμένη. Επίσης, όταν ακούγεται ένας περίεργος ήχος (σα να "κλωτσάει" η ραπτομηχανή), τότε μάλλον αυτό είναι το πρόβλημα: θέλει αλλαγή η βελόνα. Βάζοντας τη σωστή βελόνα, λύνεται συνήθως και το πρόβλημα! Αυτό να το θυμάσαι, εντάξει;
Να, πάρε και ένα μικρό μπόνους βιντεάκι, για να δεις πώς αλλάζει η βελόνα στη ραπτομηχανή.Αναρτήσεις που μπορεί να σου αρέσουν:

Γαζιά: τα είδη τους και οι κυριότερες εφαρμογές τους

Τί εργαλεία χρειάζομαι για να ξεκινήσω να ράβω;

Πώς να χρησιμοποιήσεις τη διπλή βελόνα στη ραπτομηχανή σου


♥ Pelagie

23 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Γεωργία μου, άμα σου φάνηκε κι εσένα χρήσιμο, που είσαι επαγγελματίας, τί να πω, μπράβο μου! :)
   <3

   Διαγραφή
 2. παντα ειχα μια απορια σχετικα με τις βελονες.με τα νουμερα δεν ηξερα πσα μεγεθη υπαρχουν. σε ευχαριστω πολυ παω να μελετησω το blog σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, πολύ χαίρομαι που έλυσα κάποιες απορίες σου! Ελπίζω να σου φανούν χρήσιμα αυτα που θα βρεις εδώ μέσα!

   Διαγραφή
 3. Με μία ματιά που έριξα, το ιστολόγιό σου είναι πραγματικός θησαυρός για όσους ασχολούνται με τις δημιουργίες σε υφάσματα! Εγώ πάλι είμαι παντελώς άσχετη με το άθλημα! Καλό Σαββατοκύριακο :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ, Δήμητρα. Αυτός ήταν ο σκοπός, να υπάρχει "βιβλιογραφία" (ιντερνετογραφία;) στα ελληνικά, επειδή όταν ξεκίνησα εγώ να ράβω δεν υπήρχε τίποτα. Είπα να μοιραστώ αυτά που έμαθα τα τελευταία πέντε χρόνια!

   Διαγραφή
 4. Τώρα εξηγούνται πολλάαα...ευχαριστούμε πολύ για το ξεστράβωμα!! Χρησιμότατο post!! Φιλάκιαα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πολύ χρήσιμη ανάρτηση,ευχ.πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χίλια ευχαριστούμε για το άρθρο, είναι σωτήριο!
  Προσπαθώ να μάθω από μόνη μου καιρό τώρα και αφού έφαγα τον γάιδαρο, έμεινε η ουρά (οι βελόνες κτλ)και δεν χρειάζεται να μεταφράζω άλλο από αγγλικά. Άργησα λίγο να σε βρω, αλλά ευτυχώς όχι πολύ!
  το κανάλι σου στο youtube είναι επίσης πολύ καλό μπράβο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βίκυ, σε ευχαριστώ πάρα πολύ που διέθεσες χρόνο να γράψεις ωραία λόγια, το εκτιμώ πάρα πολύ!
   Για την ακρίβεια, θα σου πω ότι κι εγώ, όταν ξεκίνησα να μαθαίνω να ράβω, όλες οι πληροφορίες ήταν στα αγγλικά, και σκέφτηκα ότι πολύς κόσμος θα επωφελούνταν αν υπήρχε κάτι αντίστοιχο και στα ελληνικά, και γι' αυτό έκανα και το blog!
   Φιλιά πολλά, και πάλι ευχαριστώ!

   Διαγραφή
 7. Ειδικά για αρχάριες, εξαιρετικά κατατοπιστικό το άρθρο! Και στα ελληνικά!Πολύ χαίρομαι που σας βρήκα και πολύ πάρα μα πάρα πολύ ευχαριστώ!!! Με βοηθάτε πολύ! Εύχομαι να είσαστε πάντα καλά και να δημιουργείτε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ, Θεοδώρα, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, πάρα πολύ χαίρομαι που σε βοήθησα!
   Κι εσύ να είσαι καλά, και καλές δημιουργίες (τώρα που πήρες φόρα)!

   Διαγραφή
 8. Για να καταλάβεις αν ειναι χαλασμένο το βελόνι "τρυπάς " σε ενα κομ. καλσόν. Αν "πιάνει " την κλωστή του καλσόν πέταξέτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δοκιμάζω το βελόνι της μηχανής τρυπώντας ενα κομ.απο καλσόν.Αν σου πιάνει κλωστούλα πέταξέτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι,ναι! Αυτό το κολπάκι κι εγώ δεν το ήξερα, και μου το είπε εκ των υστέρων μία κυρία. Αλλά δεν έτυχε να το δοκιμάσω ακόμα (πρέπει να κρατήσω ένα από τα φθαρμένα μου καλσόν και να το έχω στο κουτί με τα ραπτικά μου, για να κάνω τις δοκιμές)! Ευχαριστούμε!

   Διαγραφή
 10. Τα τζην χρειαζοντε στρογγυλεμενη βελονα,και τι νουμερο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα τζην κανονικά χρειάζονται ειδική βελόνα για τζην (έτσι τη ζητάς), που είναι πολύ δύνατή και μυτερή, αλλά επίσης χρειάζονται και δυνατούτσικη ραπτομηχανή! Είναι λίγο θέμα το ράψιμο των τζην στις οικιακές ραπτομηχανές, μπορεί να σε παιδέψει λίγο, να ξέρεις!

   Διαγραφή
 11. Φτιαξτε ενα βιντεο με τα ειδη των γαζιων αλλα η καμερα να διχνει τα νουμερα των ρυθμισεων πανω στη μηχανη,φιλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό θα το είχα ήδη κάνει, αλλά δυστυχώς τα νούμερα στα κουμπιά της μηχανής μου έχουν σβηστεί από την συχνή χρήση! Αλλά, αν δεν απατώμαι, τα αναφέρω τα νούμερα (τουλάχιστον στα βίντεο για τα είδη των γαζιών και σε αυτά με την τσάντα tote). Θα προσπαθήσω να μην τα παίρνω δεδομένα στα επόμενα βίντεο, και να τα αναφέρω και σε αυτά!

   Διαγραφή
 12. απο τα πιο χρησιμα βιντεο που εχω δει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Έλα, μη ντρέπεσαι, πες κάτι!