13.10.13

Μηλόπιτα 1-2-3-4


Ψιτ! Εσένα λέω! Ναί, ναι, εσένα: την πολυάσχολη με τα εκατό χέρια, που κάνεις χιλιάδες πράγματα ταυτόχρονα, αλλά νομίζεις κατά τα άλλα ότι το να φτιάξεις ένα ωραίο, σπιτικό (και δη μαμαδίστικο) γλυκό είναι άθλος χρόνου και κόπου. Δεν είναι, σου λέω! Μπιλίβ μι.
Αυτή εδώ που σου γράφω είναι μία συνταγή για μία μηλόπιτα, αλλά τί μηλόπιτα: της ευκολίας! Την φτιάχνει η μαμά μου από τότε που ήμουνα παιδάκι, και είναι πολύ αγαπημένη, αλλά αρέσει και σε όσους τη δοκιμάζουν (οπότε μη φοβάσαι πως είμαι υποκειμενική λόγω παιδικών χρόνων και αναμνήσεων και τέτοια).
Το πολύ καλό είναι ότι φτιάχνεται με υλικά που είναι κοινά, και χρειάζεται μόνο ένα μπωλ ανάμειξης για να φτιαχτεί η ζύμη της. Ούτε μίξερ ούτε κατσαρόλες ούτε τίποτα για να πλένεις μετά.
Το όνομά της είναι, προφανώς, εμπνευσμένο από τις δοσολογίες των υλικών (ένα-δύο-τρία-τέσσερα και, πάμε):

  • Ένα φλυτζάνι λάδι (σπορέλαιο, ελαιόλαδο ή και φυτίνη λιωμένη, βούτυρο ή μίξη αυτών- εγώ βάζω συνήθως μισό μισό ελαιόλαδο και σπορέλαιο ή σκέτο σπορέλαιο)
  • Δύο φλυτζάνια ζάχαρη (μπορείς να βάλεις και λίγο λιγότερη, αν θέλεις)
  • Τρία φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Τέσσερα αυγά και τέσσερα μήλα μάλλον μεγάλα (κομμένα σε μικρά ή μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με το αν θέλεις να φαίνεται μετά το ψήσιμο το μήλο ή να λιώσει μαζί με τη ζύμη-πάντως όχι τριμμένο)
  • Κανέλα μπόλικη (βάλε σίγουρα ένα κουταλάκι)

Η εκτέλεση έχει ως εξής:
Παίρνεις ένα μεγάλο μπωλ και ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί με ένα ξύλινο κουτάλι.
Βάζεις το μίγμα σε ένα ταψί (καλύτερα όχι σε φόρμα του κέικ), βουτυρωμένο και αλευρωμένο, και ψήνεις στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα. Αυτό ήταν!
Σερβίρεις με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή παγωτό βανίλια ή σαντιγύ άγλυκη ή με μαρμελάδα (βερύκοκο, ας πούμε) ή και σκέτη.
Τρώγεται πολύ ωραία καυτή, ζεστή, χλιαρή, κρύα. Όλες τις ώρες.
Σημειώσεις: Προαιρετικά, μπορείς να προσθέσεις, εκτός της κανέλας, και μοσχοκάρυδο, τζίντζερ και γαρύφαλλο, επίσης ξηρούς καρπούς-τα καρύδια της πηγαίνουν πολύ-, σταφίδες ή και κομματάκια σοκολάτας. Επίσης, μπορείς να τη φτιάξεις και με άλλα φρούτα, όπως ας πούμε αχλάδια ή και με κομπόστα ροδάκινο. Είναι ωραία όπως και νά 'χει!




51 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Και πού να τη δοκιμάσεις, Μαρία Έλενα!
      Φιλιά κι από μένα!

      Διαγραφή
  2. Να ένα εύκολο γλυκάκι!!! Μου αρέσει επίσης η εμφάνισή του που μοιάζει με ραβανί!!! Τα έχω όλα τα υλικά!!! Για να το σκεφτώ για τον απογευματινό καφέ....Καλή Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολο είναι σίγουρα, Μαρίνα, και αυτό είναι εύκολο να το καταλάβεις. Αλλά το νόστιμο και το μυρωδάτο μόνο αν το φτιάξεις θα το δεις. Και, έχεις δίκιο. Για τον απογευματινό (και τον πρωινό) καφέ είναι ό,τι πρέπει!

      Διαγραφή
  3. Μαμαδίσια σιγουριά και νοστιμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαμαδίσια γλυκά, τα οποία νομίζω πως έρχονται πάλι στην επιφάνεια. Και επίσης, πολύ σημαντικό κι αυτό: μαμαδίσια ευκολία!

      Διαγραφή
  4. Αφού το λες εσύ, να την δοκιμάσουμε.
    Τι στο καλό, ούτε φερμουάρ έχει,ούτε πιέτες.....
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έσκασα στα γέλια με το που διάβασα το μήνυμα... Καλό!
      Φιλιά κι από μένα!

      Διαγραφή
    2. Μόλις εκανα τη συνταγη σας! Εγινε τελεια.Ευχαριστω πολυ!

      Διαγραφή
    3. Μόλις εκανα τη συνταγη σας! Εγινε τελεια.Ευχαριστω πολυ!

      Διαγραφή
    4. Α, τί ωραία, πολύ χαίρομαι που σου άρεσε! Είναι το γλυκό της άνεσης για μένα αυτό (αυτό που λέμε comfort food).

      Διαγραφή
  5. Τρελαίνομαι για μηλόπιτες...! Ιδίως όταν συνοδεύονται από παγωτό βανίλια. Με την πρώτη ευκαιρία θα την φτιάξω γιατί φαίνεται ντελιτζιόζα! Τώρα μου άνοιξες την όρεξη και θα φάω πάλι βράδυ μου φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο, Μαριλό, μ' αρέσουν πάρα πολύ οι μηλόπιτες, σε όλες τις μορφές: κέικ, στρούντελ, τάρτες... Όσο για το παγωτό βανίλια έχεις απόλυτο δίκιο, της ταιριάζει πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  6. Μηλοπιτουλίτσα! Γιάμι! Θα την κάνω κι αυτή αν και έχω καταβολευτεί με μια του Παρλιάρου! Μάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μία του Παρλιάρου, ε; Ποιά είναι άραγε αυτή; Θα την ψάξω. Γιατί, καλή είναι η ευκολία του μαμαδίστικου γλυκού, αλλά μία στο τόσο καλό είναι να φτιάχνουμε και κανα πιο "επαγγελματικό" γλυκό...
      Φιλιά κι από μένα, Τζορτζίνα!

      Διαγραφή
  7. You called !!!! Thanks for inviting me over, love the recipe and will give it a go and let you know how I get on

    Marie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. You should definately try it, you'll love it for its simplicity. You should also show your son how it's done... ;)

      Διαγραφή
  8. είναι τέλεια την κάνω και εγώ. εύκολη και πεντανόστιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ να δείς και έκανα μηλόπιτα χτες, δε σε πρόλαβα! Έχω δοκιμάσει 2 συνταγές, πολύ ευκολες και οι 2 με διαφορετικά αποτελέσματα. Τώρα μπαίνει και η δική σου για τρίτη δοκιμή! Αυτό που μου αρέσει περισσότερο...είναι τα λίγα άπλυτα συμπράγκαλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αμα σου πω οτι αυτη την μηλόπιτα την φτιαχνει
    και η δική μου μαμά εδω και χρόνια.
    Ασε που ειναι υγιεινη γιατι βαζεις λάδι και όχι βουτυρο.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτά είναι... απλά λιτά κι απέριττα και τοόοοοοσο νόστιμα!!! Σίγουρα θα γίνει επιχειρηση σήμερα το απόγευμα μετά των παιδακίων μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες ακριβώς: απλά, λιτά κι απέριττα!

      Διαγραφή
  12. Από καιρό έψαχνα μιά εύκολη συνταγή για μηλόπιτα (δεν το έχω και πολύ με τα γλυκά), θα την κάνω σήμερα κιόλας, ευχαριστώ που την μοιράστηκες μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να τη δοκίμασες! (η απάντησή μου άργησε λίγο)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Φαίνεται υπέροχη, θα τη δοκιμάσουμε οπωσδήποτε !!! Σ΄ευχαριστούμεεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσετε, μελισσούλες, και να βάλετε και λίγο μελάκι στο σερβίρισμα, θα σας αρέσει!

      Διαγραφή
  15. Πελαγία πρέπει να είναι πολύ νόστιμη η μηλόπιτα! 1-2-3-4 είναι γνωστό πετυχημένο κέικ με ακριβώς τα υλικά που λες! Στην μηλόπιτα έχει τα 4 μήλα και δεν έχει το 1 φλυτζάνι γάλα που προβλέπει η συνταγή του κέικ...
    Με το μήλο το κέικ σίγουρα είναι καλύτερο (άσε και την κανέλα που μοσχοβολά σε όλο το σπίτι!!!)
    Φιλάκια από Ν Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, δεν το ήξερα ότι υπήρχε συνταγή για τέτοιο κέικ απλό.... Με ιντριγκάρεις. Θα το ψάξω και θα το δοκιμάσω.
      Φιλιά κι από δω, Αγγελική!

      Διαγραφή
  16. Επανέρχομαι (αλήθεια που είναι το προηγούμενό μου σχόλιο;;;;) για να σου πω, ότι τελικά την έφτιαξα και μου έγινε καταπληκτική. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, πολύ χαίρομαι που σου άρεσε, Ανέττα! Αφού τη δοκίμασες μια φορά, είμαι σίγουρη ότι θα επανέρχεσαι σ' αυτήν όποτε θέλεις κάτι εύκολο, γρήγορο και νόστιμο. Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Νοστιμότατη συνταγή Πελαγία,θα την κρατήσω!!!!
    Καλό Σκ-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την κρατήσεις, και να την φτιάξεις, Χρίστα μου! Καλή Κυριακή, πλέον!

      Διαγραφή
  18. Καλα μιλάμε είναι ΤΈΛΕΙΑ !!!!τη λατρέψαμε!!! Την τελειώσαμε και πάμε γι άλλη!!! Μπράβο βρε Pelagie!!! Την "έφαγα" την πεθερά με τα πολύπλοκα της!!!!!! Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, τί καλά που σας άρεσε, πολύ χαίρομαι!
      Υ.Γ.: LOL με την πεθερά!

      Διαγραφή
  19. Θα την δοκιμάσω σίγουρα γιατί καταρχάς με έπεισαν οι φωτογραφίες και επίσης τρελαίνομαι για μηλόπιτα(εύκολη όμως)!!!!

    Σε ευχαριστούμε.Όταν την φτιάξω θα σου γράψω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω πλήρως, Γεωργία, για το εύκολο της μηλόπιτας αυτής... Θα ενθουσιαστείς, αμα τη δοκιμάσεις, το αποτέλεσμα είναι αντιστρόφως ανάλογο της προσπάθειας!
      Όσο για τον φωτογράφο, είναι διαφορετικός από την προηγούμενη φορά (όποιον βρω εύκαιρο χρησιμοποιώ, γενικότερα). Θα τους μεταβιβάσω τα συγχαρητήρια και στους δύο!
      Φιλιά, ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  20. Πανευκολούρα φαίνεται! Κάπως έτσι (1-2-3-4) δε γίνεται και ο χαλβάς? Θα το θυμάμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, όπως ο χαλβάς! Μόνο μην μπερδευτείς, και βάλεις αυγά στο χαλβά την επόμενη φορά! :Ρ

      Διαγραφή
  21. Μμμμμμμμμμμμμμμ..Καταπληκτική!! μπορεί να μην την έφτιαξα αλλά τη δοκίμασα ;) και είναι εξαιρετική!! Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μαύρη ζάχαρη μπορείς να βάλεις; Η πρέπει σώνει και ντε άσπρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χμ, δεν έχω δοκιμάσει, να σου πω την αλήθεια. Ίσως αν αντικαταστήσεις τη μισή λευκή με καστανή; Να μου πεις! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη δοκίμασα! Με ελαιόλαδο και ένα φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη. ΤΕ-ΛΕΙ-Α μηλόπιτα! Τέλεια συνταγή. Την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσω και με βούτυρο να δω τι διαφορά έχει. :)

      Διαγραφή
    2. Α, πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία αυτή! Θα τη δοκιμάσω κι εγώ με μαύρη ζάχαρη. Θενξ!

      Διαγραφή
  24. εξαιρετική και άκρως εθιστική, μιας και είναι μπόλικη. Θα μας γίνει συνήθεια, αυτό είναι σίγουρο. Την προσθέτω επιτόπου στους σελιδοδείκτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πέντε (φθηνά και συνηθισμένα) υλικά, η αλήθεια είναι ότι φτουράει πάρα πολύ. Ο δε συνδυασμός μήλου-κανέλας είναι κλασικός και υπεραγαπημένος. Το καλό με αυτήν είναι ότι επιδέχεται πολλών αλλαγών και προσθηκών (αλλαγή στο λάδι, στο μέγεθος των κομματιών των μήλων, στο είδος και το μίγμα των αλευριών, στους ξηρούς καρπούς, κοκ)!
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  25. Λατρεψα αυτη τη συνταγη σας! Υπεροχη, εξαιρετικη ιδιαιτερα για ολες εμας που δεν ειμαστε και ΠΑΡΛΙΑΡΟΙ στη ζαχαροπλαστικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχαχαχα, έχεις δίκιο, αυτή είναι η κλασική μαμαδίστικη (και όχι παρλιαρίστικη) συνταγή: εύκολη, γρήγορη και νόστιμη. Τα έχει όλα!

      Διαγραφή

Έλα, μη ντρέπεσαι, πες κάτι!