19.11.11

Τούρτα αλά Αμερικαίν


Ξέρεις, υποθέτω, ότι, όταν στην Αμερική λένε "τούρτα", δεν εννοούν τούρτα σαν και τις δικές μας. Οι δικές τους οι τούρτες είναι, στην ουσία, κέικ, με ένα είδος γλάσου ανάμεσα στις στρώσεις της, πάνω και γύρω γύρω.

Έφτιαξα προχθές, λοιπόν, μία τέτοια. Τη συνταγή τη βρήκα στο all recipes, και ήταν εξαιρετικά εύκολη. Το μόνο που είναι λιγάκι ταλαιπώρια στη συνταγή είναι το γεγονός ότι πρέπει να ψηθεί σε δύο ξεχωριστά ταψάκια (ίσον δύο σκεύη για πλύσιμο). Εγώ τα έψησα και τα δύο ταυτόχρονα, αλλά δεν ήταν και τόσο ωραία ιδέα, τελικά, διότι στρίμωξα τα τσέρκια μου στο φούρνο, και, έτσι όπως πήγαν στις γωνίες, πήραν μία ελαφριά κλίση και βγήκαν λίγο ανομοιόμορφα. Αλλά κανένας δεν το πρόσεξε. Υποθέτω πως θα μπορούσες να τα ψήσεις και σε ένα ταψάκι, αλλά το πρόβλημα μετά είναι ότι αυτό το κομμάτι που θα βγει, θα είναι λίγο δύσκολο να κοπεί οριζοντίως σε τέσσερα κομμάτια.
Το καλό με αυτή τη συνταγή είναι ότι είναι φθηνή, γιατί, ενώ είναι σοκολατένια, δεν περιέχει κουβερτούρα, αλλά μόνο κακάο. Το μόνο ακριβό της συστατικό είναι το βούτυρο που περιέχεται στο γλάσο. Απλώς, όταν θα πας στο σούπερ μάρκετ, πάρε λίγο παραπάνω άχνη και κακάο, γιατί θέλει αρκετά από αυτά τα υλικά.
Όπως και νά 'χει, μετά από λαϊκή απαίτηση (κόψε κάτι), ωρίστε η συνταγή:

Υλικά:

Για το κέικ
2 κούπες ζάχαρη
1 και 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 της κούπας κακάο
1 και 1/2 κουταλάκι τσαγιού σόδα μαγειρική
1 και 1/2 κουταλάκι τσαγιού μπέικινγκ πάουντερ
1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι (εγώ έβαλα πολύ λιγότερο)
2 αυγά
1 κούπα γάλα
1/2 κούπα λάδι φυτικό
2 βανίλιες
1 κούπα βραστό νερό (εγώ πρόσθεσα εδώ και μία κουταλιά σούπας στιγμιαίο καφέ) 
Για το γλάσο
3/4 κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 και 1/2 κούπας κακάο
5 και 1/3 κούπες άχνη
2/3 κούπας γάλα
1 βανίλια

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνεις και αλευρώνεις δύο τσέρκια ή ταψάκια των 22-23 εκατοστών.
2. Σε ένα μπωλ αναμειγνύεις όλες τις σκόνες. Προσθέτεις τα υγρά, και ανακατεύεις για 3 λεπτά με το μίξερ, να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Στο τέλος, προσθέτεις το βραστό νερό και ανακατεύεις με το χέρι. Προσοχή! Το μίγμα θα βγει αρκετά νερουλό, αλλά μην το φοβηθείς. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό, έχει σαν αποτέλεσμα ένα πολύ ζουμερό κέικ. Αδειάζεις το μείγμα στις φόρμες.
3. Ψήνεις για 30 με 35 λεπτά, και κάνεις το τεστ της οδοντογλυφίδας, η οποία πρέπει να βγει σχετικά στεγνή. Το αφήνεις για περίπου 10 λεπτά στην ησυχία του, και μετά το ξεφορμάρεις, αφήνοντάς το να κρυώσει εντελώς.
4. Για το γλάσο, χτυπάς το βούτυρο στο μίξερ, μέχρι να γίνει ελαφρύ και κρεμώδες- κανά δεκάλεπτο θα υπολογίσεις, χοντρά χοντρά. Προσθέτεις εναλλάξ το γάλα και το κακάο με τη βανίλια, χτυπώντας πάντα με το μίξερ. Πρέπει να πετύχεις μία σύσταση αρκετά πυκνή, που όμως θα απλώνεται, οπότε υπάρχει περίπτωση να χρειαστείς περισσότερη ή λιγότερη άχνη (θέλει πολλή άχνη, πάντως). 
5. Χωρίζεις με ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι το κάθε κομμάτι του κέικ στα δύο (οριζοντίως, εννοείται). Καλύπτεις το κάθε στρώμα κέικ με το γλάσο, και το βάζεις σε μια πιατέλα. Καλύπτεις και το εξωτερικό του. 

Έτοιμο! 

11 σχόλια:

  1. Αφού το δοκίμασαν, το ξαναδοκίμασαν και τελικά το εξαφάνισαν η Έφη, ο Κωστής και ο Ζήσης είπαν:
    πωπωπωπω σο...κόλαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, ναι. Λέει.
    Αυτό το γλυκό είναι για να το βάλουν στη μέση 3-4 άτομα, με ένα κουταλάκι (χωρίς πιάτα), και να το περιποιηθούν.
    Και εις άλλα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρυσοχέρα και πολυτάλαντη Πελαζί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έχω ξαναπεί κάπου εδώ: πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης. Με όλα καταπιάνομαι, αλλά με τίποτα εξεχόντως καλά. Εκεί θα ήταν το νόημα... Αυτό το "εξεχόντως" ψάχνω να βρω, υποθέτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιαμ! Μιαμ! ΛΑΙΚ ΛΑΙΚ ΛΑΙΚ!!!! δε μοντελ:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορείς να συνεχίσεις να μας φέρνεις τα υπέροχα γλυκίσματα σου, θεωρώντας -κατά τη γνώμη σου- ότι δεν τα κάνεις εξεχόντως καλά... εως ότου εμεις καταλήξουμε με πολλά... εξεχόντως κιλά !!!
    ευχαριστω για τη συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόντελ, άσ' τις μαγκιές, διότι προχθές ένα (βαρβάτο ήτανε, δε λέω) κομμάτι δε μπόρεσες να το φας ολόκληρο. Θα μου πεις, είσαι και μόντελ. Δεν πρέπει να τρως πολύ...
    Geo.nas, ελπίζω, όταν την κάνεις την τούρτα, να εντυπωσιάσεις αυτούς που πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εισαι αυστηρή με τον εαυτό σου Πελαζί (γι'αυτό μ'αρέσεις) και αυτό δεν αναιρεί το ταλέντο!
    Επίσης πιστεύω ότι έχεις αισθητική αντίληψη και ότι δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα από σένα επειδή είσαι σεμνός χαρακτήρας. Το ένστικτό μου δεν μπορεί να κάνει λάθος! xxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με κάνεις και κοκκινίζω. Φχαριστώ για τα καλά σου λόγια, όπως και να'χει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ερώτηση: αντι για βούτυρο, μπορώ να βάλω βιταμ;
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά, ενάμιση μήνα μετά, την έχεις βρει την απάντηση! Έτσι κι αλλιώς, δεν είχα ιδέα αν μπορείς να αντικαταστήσεις το βούτυρο με μαργαρίνη. Λογικά, μπορείς, γιατί να μη μπορείς; Απλώς, δεν θα έχει την ίδια μυρωδιά!

      Διαγραφή

Έλα, μη ντρέπεσαι, πες κάτι!