29.9.11

Καραμελωμένα λεμόνια




Έκανα το λάθος προχθές, και πήρα τις Γλυκές Ιστορίες, ενώ είχα πει ότι δεν θα το ξανακάνω το ολίσθημα. Διότι, αγαπητή μού, είναι αδύνατον να ξεφυλλίσεις το περιοδικό, και να μη θελήσεις να φτιάξεις τουλάχιστον ένα από τα-σλουρπ- γλυκά του. Και να το καταβροχθίσεις. Συμφωνείς;

Περιέργως, το μάτι μου πρώτα έπεσε σε μία συνταγή του ΙΚΕΑ. Ναι, καλά διάβασες, του ΙΚΕΑ. Είναι από εκείνες τις διαφημίσεις, που, με τη βοήθεια μιας συνταγής, παρουσιάζονται τα προϊόντα του. Είχε, λοιπόν, μία συνταγή για λεμονάτο κέικ με παπαρουνόσπορο και γαρνίρισμα από καραμελωμένα λεμόνια. Αυτά τα καραμελωμένα λεμόνια είναι που έκαναν τα μάτια μου να γυρίσουν ωσαν τους αριθμούς στον κουλοχέρη.
Τα λεμονάκια αυτά είναι, τελικά, εύκολο να τα φτιάξεις, και δημιουργούν μαζί και μία καραμέλα/σιρόπι, που αν σου αρέσουν λίγο τα ξινά, δεν έχεις φάει πιο ωραία (λέμε τώρα).
Η διαδικασία είναι απλή: κόβεις το λεμόνι σε λεπτές φέτες, και σε ένα τηγάνι λιώνεις 125 γραμμάρια ζάχαρη. Όταν χρυσίσει η καραμέλα, προσθέτεις το χυμό ενός λεμονιού, και ρίχνεις και τις φέτες. Τα αφήνεις να βράσουν κανένα δεκάλεπτο, για να μαλακώσουν. Εγώ πρόσθεσα και λίγο νεράκι, για να κρατήσεις λίγο ακόμα ο βρασμός. Στραγγίζεις λίγο τις φέτες από το σιρόπι, και τις αφήνεις σε μία λαδόκολλα να κρυώσουν. Κρατάς στην άκρη και το σιρόπι. Όταν βγει το κέικ από το φούρνο, ρίχνεις το σιρόπι κατευθείαν, για να απορροφηθεί. Τακτοποιείς μετά και τις φέτες στην επιφάνεια.
Το κέικ που έγραφε η συνταγή ήταν ένα απλό κέικ λεμονιού (με ξύσμα) με παπαρουνόσπορο, που δεν είχα, και αντ' αυτού καβούρδισα για λίγο αμύγδαλα φιλέ, και τα ανακάτεψα στο τέλος στη ζύμη. Λεμόνι και αμύγδαλο: ωραίος συνδυασμός. Βουρ.
Μέσα στο περιοδικό, επίσης, υπάρχουν συνταγές για κέικ-κρατήσου-σοκολατένια, και για τιραμισού, την αυθεντική ιταλική, και τις παραλλαγές της.
Θύμισέ μου, τον άλλο μήνα, να μην πλησιάσω περίπτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έλα, μη ντρέπεσαι, πες κάτι!